figyelmeztetés

A leírások olyan dolgokat is tartalmazhatnak, amik előrevetítik a könyvek történetének alakulását. Próbáltam minél kevesebb konkrétumot elárulni, de nem mindig sikerült, úgyhogy óvatosan olvassa, aki nem akarja előre tudni mi történik a könyvben.


2011. március 12., szombat

Morgan Rice: Turned

A tizennyolc éves Caitlin Paine rákényszerül, hogy maga mögött hagyja a kedves külvárost
és anyjával a veszélyes New Yorkba költözzön és oda járjon gimnáziumba.Az egyetlen reménysugár új környezetében Jonah, az új osztálytárs, aki azonnal megkedveli a lányt.
Azonban mielőtt kapcsolatuk kibontakozhatna, Caitlin hirtelen változásokat tapasztal magán.
Természetfeletti ereje lesz, érzékenyen reagál a fényre, folyamatos éhséget érez - mind mind olyan dolgok, amiket nem igazán ért. Keresi a válaszokat arra, hogy mi is történik vele, ám ennek következtében rossz időben lesz rossz helyen. Bepillantást nyer egy olyan rejtett világba, ami eddig is a talpa alatt húzódott, a New York-i metróalagútban. Két veszélyes társaság között találja magát, a vámpírháború kellős közepén.
Éppen ekkor találkozik a Calebbel a titokzatos, és erős vámpírral, aki megmenti őt a sötét erőktől.
A fiúnak szüksége van a lányra, hogy elvezesse a rég elveszett,
legendás műtárgyhoz, a lánynak pedig szüksége van a fiúra, hogy válaszokat kapjon és védelmet. Együtt kell megválaszolniuk a kérdést, hogy ki Caitlin igazi apja.
De Caitlin hamarosan 2 pasi között találja magát egy tiltott szerelem kapujában. Olyan szerelem két faj között, ami mindkettőjük életét veszélyezteti, és arra kényszeríti a feleket, hogy mindent kockára tegyenek egymásért.
(A fülszöveg saját fordítás, nem a hivatalos verzió!)


Azt hiszem már felesleges kiírnom, hogy a bejegyzés spoileres, mert a fülszöveg kb minden lényegesnek mondható mozzanatot lelőtt, sőt még többet is, mint ami a könyvben van (a műtárgyról és az apa megkereséséről szó sem esik). Szóval, elég, ha elolvassátok a fülszöveget és már tudjátok mi történik a könyvben meg a folyatásokban.
Caitlin szülei korán elváltak, apjára szinte nem is emlékszik. Anyjával, (akivel nagyon rossz a kapcsolata) és öccsével folyton költöznek, következő állomásuk New York.
Az új iskolában a diákok nem túl kedvesek, legtöbben egyszerűen csak átnéznek rajta. Egyetlen ember áll vele szóba,  Jonah.
Szimpatikusnak találja a lányt, ezért randira hívja. Másnap, a randi után a lány egy kukában ébred, de nem lehet tudni, hogy hogyan került oda. Úgy dönt, hazamegy átöltözni, ha már a kukában így összekoszolta az egyetlen normális ruháját, amit a randira felvett, ám mikor megérkezik, édesanyját holtan találja, a gyilkosok pedig őt is elfogják és elhurcolják. Azonban felbukkan a titokzatos Caleb, aki megmenti és hazaviszi az övéihez.Ott kiderül, hogy a lány kiléte és szerepe egy küszöbön álló háborúban.
Ahhoz képest, hogy mennyire rövid történet, eléggé eseménydús, nagyon gyors egymásutánban történnek az események, ami persze probléma, mert legalább történik valami. Azonban sajnos ettől nem tűnnek el a felépítésbeli és egyéb hibák.
Gondolok itt arra, hogy Caitlin öccse elszökik, de senki nem indul a keresésére, azt sem tudjuk mi történt vele vagy például, az, hogy a találkozóra menet a lányt gyötri az éhség, és mivel épp elmegy mellett egy kutya az jut eszébe, milyen jó lenne megkóstolni a vérét, majd miután ezt az érzést nyugtázta magában, sétál tovább, mintha mi sem történt volna, és az lenne a világ legtermészetesebb dolga, hogy a kutyát egy jóízű falatnak nézi. (a kínaiakat most itt ne vegyük figyelembe - ők esznek kutyát, tehát természetes, hogy úgy néznek rá, mint jóízű falatra.)
Ezen kívül nagyon merész húzás az írónőtől, hogy összemossa a vámpírokat az angyalokkal, illetve csak a tulajdonságaikat, ugyanis a vámpíroknak nagy fekete szárnyuk van és tudnak repülni. Ezzel egyértelműen nem sikerült elérnie azt a hatást, amit szeretett volna, sőt inkább az ellenkezője történt..Kimondottan nevetségesen hatott.
Az szerelmi szállal is eléggé kifogásolhatóan bánt. Egyértelmű az, hogy az ember nem lesz egy nap alatt szerelmes, ám itt mégis ez történik, és ettől teljesen hiteltelenné válik az egész helyzet. Nem lenne gond, ha meg lenne indokolva mondjuk valami olyasmivel, hogy ez bizony a fajta jellegzetessége (*utalgat az I am number four-ra*), de erről itt szó sincs. Meg a fülszövegben feltüntetett szerelmi háromszögről szó sincs. Jonah - val az egy randi után le is zárult a dolog, legalábbis nagyon úgy tűnik. Vonzódásnak még a szikráját sem lehetett érzékelni kettejük között, legtöbbször Caitlin csak kajának nézte a fiút.  Calebbel meg tuti lesz valami, mert hú, de dögös és erős és vámpír és pont.
Caitlin felfedezése kilétével kapcsolatban elég furcsán veszik ki magát, többnyire azért, mert olyan, mintha nem is venne tudomást arról ami körülötte zajlik, vagy, mintha  csak átsiklana felette. Olyan:  vámpír vagyok? Oké. Éljük tovább az életünket. Ennyi.
Összességében nagyon könnyen és gyorsan olvasható, ámde szinte csak klisékből álló, átlagos, könnyen felejthető történet. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy nagyon jó könyvet akart volna írni, énnek érdekében minden felesleges részt (karakterleírások, környezet leírások, karakterek múltjának megismertetése) kihagyott volna.
Semmi újat, semmit meglepetést nem okozott. Valószínűleg ez az oka annak, hogy normál könyv formátumban nem is jelent meg, csak e-bookban adták ki.  
Azért valljuk be csendben, így a végén,  hogy a borító baromi jól néz ki. 

Értékelés:

5 megjegyzés:

 1. Szia!!!
  Ahogy leírtad felkeltette az érdeklődésemet ez a könyv!! Úgy olvastam h azt írtad h ez csak e-book formátumban jelent meg, kerestem, hátha le tudnám tölteni, de nem jártam sikerrel. Meg szeretném kérdezni, h esetleg nem tudnád e elküldeni nekem?
  Előre is köszönöm szépen!!
  E-mail:kriszty92@freemail.hu

  VálaszTörlés
 2. Szia:) Eltudnátok küldeni nekem is? Én is próbálkoztam letölteni de nem ment.:( Előre is köszi.

  VálaszTörlés
 3. Google play-en fent van! Épp most olvasom. De angol. Engem az érdekelne, valahol megvan -e magyarul?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudtommal még egyik kiadó sem vette meg a jogokat, úgyhogy még nincs magyarul!

   Törlés

Ki vele, mi nyomja a szívedet? ;)