Ugrás a fő tartalomra

Janet Evanovich · Lee Goldberg: A ​nagy meló (Fox és O’Hare 3.) - BTK (18)


Az FBI egyetlen feladattal bízta meg Kate O’Hare különleges ügynököt és a szélhámos Nicolas Foxot: kapják el a világ legveszélyesebb és legvédettebb bűnözőit. Új célpontjuk egy globális kábítószer-kereskedő birodalom brutális vezetője. Az FBI-nak fogalma sincs, hogyan néz ki, hol rejtőzik, és miként lehetne megtalálni. Nick azonban pontosan tudja, milyen különleges ínyencséggel csalhatják lépre a csokoládébolond drogbárót. Így hamar üldözőbe veszik a gonosztevőt, Nashville utcáitól Lisszabon belvárosáig, Isztambul tetőitől a Temze közepéig. A küldetést nehezíti, hogy Nicknek és Kate-nek el kell játszaniuk, hogy házasok. Vajon mi lesz nehezebb: kibírni egymás társaságát, vagy ellenállni a kísértésnek, hogy végre egymás karjaiba vessék magukat?

Miután szembe találják magukat egy pszichopata testőrrel meg egy portugál orgazdával, aki egy levágott fejtől kér tanácsokat, a páros úgy dönt, hogy ideje bevonniuk néhány különleges szakértelmű embert: egy szomáliai kalózt, egy egocentrikus színészt, egy Oscar-díjas vizuáliseffektus-készítőt, valamint Kate édesapját, az egykori katonai elit osztagost. Ez a kis csapat segíthet Foxnak és O’Hare-nek elérni eddigi legnagyobb sikerüket… már ha egyáltalán túlélik az akciót.


Újra akcióban a kedvenc sármos svindlerünk és FBI okos és talpraesett nyomozó nője! Nick és Kate egymásra van utalva egy új akció miatt, ám ahhoz, hogy egymást segítsék nem csak az évszázad átverését is végre kell hajtaniuk, hanem el kell bánniuk egy maroknyi rossz fiúval, egy szadista testőrrel is, egy kegyetlen drogbáróval, miközben házaspárt játszanak. Nem egyszerű igaz? Szerencsére Fox és O’Hare mindig megoldja a rá bízott feladott, miközben szikrázik köztük a levegő.  

A Blogturné Klub 4 bloggere nyomon követi az izgalmas akciót, ami most sem egyszerű. Ám ha figyelsz a nyomokra, és nem hagyod magad átverni, akkor a turné végén te is megnyerheted A nagy meló egyik példányát.Azt hiszem, nem mondok újdonságot azzal, hogy ezt a sorozatot nem a komolyságáért olvasom, hanem éppen ellenkezőleg, humoráért, könnyedségéért, szórakoztató mivoltáért. Így, mikor valami vidító agyradírra vágyom (jó értelemben agyradírra), akkor az Evanovich könyvek minden alkalommal kiváló választásnak bizonyulnak.

Nick újfent rossz útra lépett. Egy sorozat rá nem annyira jellemző rablás és betörés követi egymást a világ különböző pontjain, de a biztonsági kamerák képe nem hazudik. Ám Kate szinte biztos benne, hogy nem a szexi rabló áll a háttérben, amit ő maga is megerősít. De akkor ki akarja bemártani és miért? Ahogy az lenni szokott, erre a kérdésre a válasz még csak a kezdet.

Megint elég nagy területet fedett le a történet, és ismét csak elég nagy csavarral és ugrással értünk el a kezdeti képtől a végkifejletig. Azonban ez nem meglepő, hiszen az előző könyveknél is így volt ez, a nyitójelenet csak az első apró mozzanata volt az egész cselekménynek, a fő konfliktus viszont teljesen más lett. Itt, bevallom, azt hittem, hogy a Nicket imitáló személyt kergetik majd az egész könyvön át, igyekeznek majd őt valami fondorlatos módon tőrbe csalni és elkapni, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.
Ez az, amit nagyon - nagyon szeretek ebben a sorozatban, amit már az elején is írtam, hogy elindulunk valahonnan, és a két szerző addig csavarja a szálakat, míg valahol tök máshol kötünk ki.

Ez a rész egyébként egy kicsit más volt, mint az eddigiek. Kicsit nagyobb volt az előkészítés és kevesebb a tényleges akció. A humor azonban megmaradt, volt benne egy - két kimondottan hangosan nevetős jelenet.
Maga az akció része egy kicsit egyszerűbb volt, viszonylag simán zajlottak a dolgok, bár tény, hogy Kate-nek a végén volt néhány igazán kiemelkedő megmozdulása, mint például a hajós jelenet, meg a palacsinta sütős (de lehet, hogy serpenyős volt).

A show legnagyobb részét megint csak a mellékszereplők vitték el, aminek örültem is, meg nem is. Voltak közülük visszatérő arcok, és teljesen újak is csatlakoztak a csapathoz. Az újaknál nagyon csíptem, hogy olyan komoly kütyüket tudtak összehozni, és ilyen nagy volumenű svindliket hoztak össze ilyen rövid idő alatt.
A régiekről meg mit is mondhatnék? Ők ízig - vérig a régiek voltak. Willie és Boyd egyaránt hozták a jól megszokott formájukat, egyedül csak azt sajnáltam, hogy kevesebbet szerepeltek, mint általában szoktak. Inkább csak említés szintjén voltak jelen és vettek részt az akcióban.
Viszont a kedvenc visszatérő szereplőm, Kate apja, Jake ismét bőven kitett magáért! A leglehetetlenebb helyzetekben termett ott, pont, mikor a lányának a legnagyobb szüksége volt rá, ráadásul a poénok nagy része is hozzá meg az őrült haverjaihoz kapcsolódik. Komolyan mondom, lassan ott tartunk, hogy simán kaphatna egy spin-off sorozatot az öreg.

Kép aprócska dolgot hiányoltam, bár gyanítom ez is egyéni ízlés dolga. Az egyik ebből az utazás. Jó részt csak két - három helyszínen játszódik a sztori, a többi hely többnyire csak említés szinten szerepelt. Pontosan azt imádom ebben a sorozatban, hogy a történet helyszínéül szolgáló városokról, országokról nem csak szimpla tájleírást kapunk, hanem egy csomó érdekességet, tényt is a főbb érdekességekről vagy az adott helyszín történetéről. Ez azért is van így, mert Lee Goldberg elmondása szerint nagyon kevés az a könyvbeli helyszín, ahol vagy ő vagy írótársa ne jártak volna személyesen, ne tapasztalták volna meg a helyi viszonyokat, jellegzetességeket. Így válnak a leírások annyira autentikussá. Ez persze most is megvolt benne, csak nem annyi mint eddig. De, mint mondtam, ez valószínűleg egyéni ízlés kérdése.

A másik aprócska hiányérzetem Nick és Kate kapcsolatával függ össze. Kicsit hiányoltam a szikrát közöttük. Jó, tudom, nem ez a sorozat fő szála, de nagyon jó kiegészítője az akciónak, most valahogy azonban kicsit egy helyben toporog a dolog. Persze, azért ment az adok - kapok, azonban nekem még így is kissé hiányérzetem volt, vártam volna még valami kisebb (vagy nagyobb) előrelépést. Remélem, ha összejönnek, kettejük kémiája nem vész majd el, mert azt nagyon imádom!
Az viszont egyre biztosabb, hogy Kate kezd beleesni Nickbe, bírom, ahogy igyekszik mentegetni őt, és küzd saját magával, és egyre többször lépi át a maga által felépített korlátokat és szabályokat a pasi kedvéért és érdekében.

Az észrevételek, kisebb, egyéni ízléshez köthető hiányosságok ellenére a stílus még mindig nagyon könnyed és szerethető, nem igazán lehet nem kedvelni ezt a kis csipet - csapatot. Mindig szereznek egy - két boldog pillanatot az olvasónak, legalábbis nekem szereztek!


Ha még bizonytalanok vagytok a vásárlást illetően, az alábbi linken beleolvashattok Kate és Nick kalandjaiba:

Játék

A nagy meló című kötetben sok hihetetlen és egyben zseniális műkincs rablás történik, aminek Nick Foxhoz van köze. A férfi nem csak a világ legőrzöttebb múzeumába tud bejutni feltűnés nélkül, még a fricskát sem hagyja ki az akciói végén. 
Most a te feladatod az lesz, hogy egy fotóról és a rendőrségi beszámolók alapján felismerd a turnéban résztvevő blogokon az ellopott festményeket. Indulhat a vadászat? Lássuk mennyire vagy műértő! 
A megfejtést írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!  

A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Mit?


Hogyan és mikor? 

Az 1911-ben készült kubista főművét 2010. május 20-án éjszaka lopta el a párizsi Modern Művészeti Múzeumból az az ablakon bemászó tettes, aki Henri Matisse, Georges Braque, Ferdinand Léger és Amadeo Modigliani egy-egy vásznát is magával vitte.


A turnéban résztvevő bloggerek

12.12. Book Heaven
12.13. Dreamworld 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tome Topple 16. kör - 1. hét

Ez alkalommal talán harmadszorra vagy negyedszerre veszek részt ezen a readathonon, és még mindig, minden egyes alkalommal nagy élmény. Ráadásul a féltégla méretű könyveim is fogynak. Mondjuk, aggódnom nem kell, mert mindig találok újakat, mire elérkezik a következő kör. Erre a két hétre három könyvet terveztem be: Murakamitól A kurblimadár krónikáját, K.A Knighttól a Den of Viperst és Borsa Browntól A végzet című regényt. Murakamival kezdek, a többit meglátjuk.

Brittainy C. Cherry: The Air He Breathes (Elements #1)

Brittainy C. Cherry regénye is egyértelműen azok közé tartozik, amikre kb. megjelenésük óta figyelek, de megvártam, amíg leül körülöttük a kezdeti lelkesedéshullám, meg azt, hogy az én kíváncsiságom kitart -e. Mivel a kíváncsiságom kitartott, a hype meg nagyjából leült körülötte, így itt volt az ideje, hogy nekiessek és elolvassam. Liz egy tragédiát követően érkezik haza a felejtés, és talán az újrakezdés reményében. Ekkor találkozik a mogorva, és mások által veszélyesnek titulált Tristan Cole - lal, akivel sokkal több a közös pont az életükben, mint azt a lány gondolná.

Hogyan telt a readathon?

Persze, hogy nem maradhat ki a beszámoló! Olyan jó visszaolvasni az évekkel ezelőtti élménybeszámolókat is, hogy muszáj most is írnom.